Řeznické nože
(80)Základem každé kuchyně jsou kuchyňské a řeznické nože, jejich počet a samotná skladba je na samotném uživateli. Důležitá je kvalita avšak třeba si uvědomit, že není možné vyrobit kvalitní kuchyňský nůž za pár eur, naopak investice se odrazí v dlouhé životnosti, kvalitní ocel a také kvalitní rukojeť, mohou sloužit i desítky let. Důležitá je péče, čepel z tvrdší oceli se bude méně tupit a nože nevyžadují ustavičné broušení.
Kuchyňské a řeznické nože nepatří do myčky, tupí to jejich ostří a zkracuje jejich životnost. Správné skladování neztupí a nevyštrbí ostří, nepoškrábe čepel, vhodné jsou drevené stojany, magnetické držáky na kuchyňské nože nebo organizér do zásuvky.
Řeznické nože a nářadí je vhodné skladovat a přenášet v pouzdrech k tomu určených. Výrobci na to pamatovali a nabízejí naskládané sady řeznických nožů. Kvalitní profi kuchařské nože a nástroje pro profesionální kuchaře se také doporučuje balit a přenášet v obalech k tomu určených, které nabízí i společnost Wüsthof. Nože je možné zakoupit samostatně, ale například sada kuchyňských nožů Wüsthof se vyplatí více. V nižší cenové relaci jsou zajímavé řeznické nože Mikov, ověřené a oblíbené jsou řeznické nože Victorinox, řeznické nože Solingen, ktoré nabízí společnost Wüsthof.
Kuchyňské nože zahrnují škálu různých typů, tvarů a délek, každá domácnost a i profi spotřebitel má na výběr dle vlastního upotřebení:
- Kuchařský nůž - všestranný na krájení, sekání zeleniny a bylinek, porcování
- Porcovací nůž - úhledně nakrájí maso, sashimi, hlávku zelí a jiné
- Řeznický nůž - na porcování, krájí i velké kusy masa
- Vykosťovací nůž - oddělí maso od kostí a kloubů
- Nůž na šunku - nářezový, nakrájí na tenoučké plátky, vhodný na cukrářské účely, zákusky
- Špikovací nůž - tenoučký, vhodný na špikování, vhodný na krájení i zeleniny
- Filetovací nůž - hlavně na ryby, oddělí maso od kosti, nakrájí na tenké filety
- Steakový nůž - hladké nebo zoubkované ostří, špičatá čepel, vhodný na steaky a kotlety
- Nůž na chléb - vlnitá čepel na čerstvý chléb a bagetky
- Zubkatý nůž - na čerstvé pečivo, měkkou zeleninu a ovoce
- Nůž na zeleninu - vhodný na čištění a loupání
- Santoku - pochází z východní kuchyně, na krájení a sekání zeleniny a ovoce, masa, ryb a nebo bylinek
- Nůž na sýr - speciální na krájení sýrů, může mít místo špičky vidličku
- Dekorativní nůž - na vyřezávaní ovoce a zeleniny
- Sekáč na maso a kosti
Kuchyňské a řeznické nože Victorinox, nože do kuchyně Wüsthof, německé kuchyňské nože Böker, to vše je záruka kvality, velký výběr kusových nožů nebo různě naskládané sady nožů pro kuchaře a řezníky.

Victorinox kuchyňský nůž Fibrox – vykosťovací flexi 15 cm

Victorinox vykosťovací nůž 15 cm 5.6503.15 černá

Victorinox Swibo Řeznický nůž 14 cm

Victorinox kuchařský nůž fibrox 19 cm 5.2002.19 modrý

Victorinox 5.5203.16 nůž

Victorinox 5.5503.18

Victorinox řeznický nůž 18 cm 5.8421.18

Victorinox stahovací nůž 15 cm 5.7803.15

Victorinox řeznický 5.5203.18

Mikov Rozrábkový nůž 20 cm

Victorinox kuchyňský nůž Rosewood 26 cm 5.2930.26G

Victorinox Nůž kuchařský 14 cm

Victorinox Řeznický nůž 12 cm 5.5200.12

Victorinox nůž Rosewood Řeznický 16 cm

Victorinox zatahovací nůž 5.8427.15

Victorinox nůž 18 cm

Victorinox 5.5600.14 krájecí nůž 14 cm

Victorinox průrazný nůž 5.8435.22

Victorinox Řeznický nůž 25 cm - žlutý / 5.8436.25

Victorinox 5.5603.16 plátkovací nůž

Victorinox VX5200022G 22 cm

Victorinox nůž na drůbež 11 cm fibrox 5.5903.11M černý

