Řeznické nože Due Cigni
(122)Základem každé kuchyně jsou kuchyňské a řeznické nože, jejich počet a samotná skladba je na samotném uživateli. Důležitá je kvalita avšak třeba si uvědomit, že není možné vyrobit kvalitní kuchyňský nůž za pár eur, naopak investice se odrazí v dlouhé životnosti, kvalitní ocel a také kvalitní rukojeť, mohou sloužit i desítky let. Důležitá je péče, čepel z tvrdší oceli se bude méně tupit a nože nevyžadují ustavičné broušení.
Kuchyňské a řeznické nože nepatří do myčky, tupí to jejich ostří a zkracuje jejich životnost. Správné skladování neztupí a nevyštrbí ostří, nepoškrábe čepel, vhodné jsou drevené stojany, magnetické držáky na kuchyňské nože nebo organizér do zásuvky.
Řeznické nože a nářadí je vhodné skladovat a přenášet v pouzdrech k tomu určených. Výrobci na to pamatovali a nabízejí naskládané sady řeznických nožů. Kvalitní profi kuchařské nože a nástroje pro profesionální kuchaře se také doporučuje balit a přenášet v obalech k tomu určených, které nabízí i společnost Wüsthof. Nože je možné zakoupit samostatně, ale například sada kuchyňských nožů Wüsthof se vyplatí více. V nižší cenové relaci jsou zajímavé řeznické nože Mikov, ověřené a oblíbené jsou řeznické nože Victorinox, řeznické nože Solingen, ktoré nabízí společnost Wüsthof.
Kuchyňské nože zahrnují škálu různých typů, tvarů a délek, každá domácnost a i profi spotřebitel má na výběr dle vlastního upotřebení:
- Kuchařský nůž - všestranný na krájení, sekání zeleniny a bylinek, porcování
- Porcovací nůž - úhledně nakrájí maso, sashimi, hlávku zelí a jiné
- Řeznický nůž - na porcování, krájí i velké kusy masa
- Vykosťovací nůž - oddělí maso od kostí a kloubů
- Nůž na šunku - nářezový, nakrájí na tenoučké plátky, vhodný na cukrářské účely, zákusky
- Špikovací nůž - tenoučký, vhodný na špikování, vhodný na krájení i zeleniny
- Filetovací nůž - hlavně na ryby, oddělí maso od kosti, nakrájí na tenké filety
- Steakový nůž - hladké nebo zoubkované ostří, špičatá čepel, vhodný na steaky a kotlety
- Nůž na chléb - vlnitá čepel na čerstvý chléb a bagetky
- Zubkatý nůž - na čerstvé pečivo, měkkou zeleninu a ovoce
- Nůž na zeleninu - vhodný na čištění a loupání
- Santoku - pochází z východní kuchyně, na krájení a sekání zeleniny a ovoce, masa, ryb a nebo bylinek
- Nůž na sýr - speciální na krájení sýrů, může mít místo špičky vidličku
- Dekorativní nůž - na vyřezávaní ovoce a zeleniny
- Sekáč na maso a kosti
Kuchyňské a řeznické nože Victorinox, nože do kuchyně Wüsthof, německé kuchyňské nože Böker, to vše je záruka kvality, velký výběr kusových nožů nebo různě naskládané sady nožů pro kuchaře a řezníky.